Kolonialismen har ett pris

Postat av | Postat i Utrikes | Postat 2013-05-26

En fransk soldat har angripits av en man med nordafrikanskt ursprung.

”Attacken kommer bara fyra dagar efter mordet på en brittisk soldat i London. Den franska presidenten Francois Hollande sade kort efter attacken att det för tillfället inte fanns någon koppling till mordet på den brittiska soldaten men att ”vi måste titta närmare på alla hypoteser”.

Frankrike har sedan den militära interventionen i Mali i januari i år hög beredskap för att agera vid militära attacker. I fredags tog en islamistisk extremistgrupp från Västafrika på sig ansvaret för en attack mot en fransk urankälla i Niger.”

I Niger står fortfarande Shells oljekällor efter femtio år öppna och sprider sitt gift i det miljökänsliga Nigerdeltat. Människor drabbas av sjukdomar och död på grund av miljöförstörningen. Ingen har ålagt Shell att vidta åtgärder. Vinsten har istället hamnat i aktieägarnas fickor och Nigers folk har inte fått någonting tillbaka för de naturtillgångar kolonialisterna lagt beslag på.

Detsamma gäller den franska uranbrytningen i Niger. Den drabbar folket medan kolonialisterna tar hem vinsten och för att sedan lämna landet med de miljöproblem utvinningen skapat. Hur var det han sade vår statsminister? ”Sverige har gjort nog med miljöåtgärder. Nu är det dags att andra länder också tar sitt ansvar” medan han pekade på utvecklingsländerna i Afrika.

Men jag håller med. Utvecklingsländerna ska ta sitt ansvar och inte släppa in de giriga kolonisatörerna som med vapenmakt försvarar sitt rofferi av andras tillgångar.

Kanske blir det som samhällsvetare har förutspått. Det tredje världskriget kommer att utkämpas på den afrikanska kontinenten. De fattiga mot de rika. Extremislamister mot extremimperialister. Terrorister mot terrorister.

Nu tycker jag att vi plockar hem våra soldater i imperialismens tjänst och att våra politiker börjar tala om ett starkt FN utan vetorätt, ett starkt FN i samarbete med den Afrikanska unionen. Men det är väl blott en dröm att nära. Kapitalets och girighetens röst ljuder i dag så mycket starkare.

Rekommenderad blogg idag: Jinges blogg.

Media: Svd 1, Svd 2, Svd 3, Svd 4, Svd 5, Dn 1, Dn 2, Dn 3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar