Affärer i blod och olja

Postat av | Postat i Inrikes | Postat 2012-05-31

”I boken Affärer i blod och olja av journalisten Kerstin Lundell pekar författaren på studier som visar att oljeutvinning inte leder till utveckling i fattiga afrikanska länder, snarare tvärtom. Oljebolagens närvaro i Ogaden gör att våldet trappas upp, hävdar Lundell. I boken visar hon att Lundin Petroleum, som var verksamma i Ogaden innan Africa Oil tog över rättigheterna, använde regeringstrupper som beskyddare.”

Folksam säljer nu sina Lundinaktier vilket är mycket begripligt men det gynnar också Lundin Petroleum som nu blir av med sin värsta kritiker.

Att Lundin är direkt kopplat till folkmorden i Sudan finns det dokument på. Det visar att en general som utförde etnisk rensning skulle få betalt av ­oljebolagen, säger forskaren Johan Brosché.

Men Lundin var inte ensam. De borrade efter olja parallellt med det kanadensiska oljebolaget Talisman.

Från en debatt artikel 2008.

”Efter år av träget arbete med lobbying, påtryckningar och protester från människorättsaktivister i Kanada, USA och Europa kom beskedet häromdagen: det kanadensiska oljebolaget Talisman lämnar Sudan. Talisman är ett av världens största i sin bransch och dess verksamhet i Sudan har kritiserats hårt ända sedan debuten 1999. Bolaget har anklagats för att stödja den 20 år långa inrikeskonflikten genom de intäkter det tillför landets krigskassa.Men som sagt, träget arbete och ilskna protester, bojkotter och hot om utestängning från börsen gav till slut resultat. Talisman säljer sin verksamhet i Sudan till det indiska bolaget ONGC Videsh för motsvarande drygt sju miljarder kronor.Då är det väl dags att göra något slags bokslut även för dem som tvingade fram försäljningen, de engagerade aktivisterna. Vad har egentligen åstadkommits? Talisman är borta, bland västerländska bolag finns nu bara svenska Lundin Petroleum kvar. Bra eller dåligt? Nu härskar det sudanesiska Sudapet tillsammans med ett indiskt, ett kinesiskt och ett malaysiskt bolag. Bra eller dåligt? Avsikten med att driva bort Talisman var ju att förbättra situationen för den lidande befolkningen i södra Sudan. Har detta uppnåtts?”

Nej det har inte uppnåtts. Det är oljebolagen och även vapenindustrin som står för de värsta och flesta brotten mot folkrätten. De flesta krig vi ser har kapitalistiska förtecken. Det är bara att följa pengaströmmen så ser vi vilka våldsverkarna egentligen är.

I Nigeria står fortfarande oljekällorna öppna och läcker olja efter oljebolaget Shells borrningar. De miljö-  och människorättsaktivister som protesterade mot Shells härjningar i området avrättades. Det skedde med Shells goda minne. Och ingen har ålagt Shell att ta sitt ansvar för den ständigt pågående miljökatastrofen i Nigerdeltat.

Är det inte hög tid att göra oss kvitt oljeberoendet till förmån för en alternativ energi som är ren för miljön och som inte kräver blod och mänskligt lidande.

Elefantjägarna en artikel av Birgitta Forsberg i tidningen Affärsvärlden är en upplysande artikel från år 2011.

Jag länkar här också till Martin Lindbloms artikel i tidningen Arbetet från 2010. Den innehåller ingenting nytt och sensationellt men det var en bra artikel.

 

Media: Svd 1, Svd 2, Svd 3, Svd 4,  Dn, Aftonbladet,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar