Bojkotta melodifestivalen!

Postat av | Postat i Inrikes | Postat 2012-05-14

I det nya fria Sovjet efter kommunismens fall ligger republiken Azerbadjan.

”Republiken Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasien och hör både till Asien och Europa”, kan vi läsa. ”Republiken tillhörde tidigare Sovjetunionen­ men deklarerades självständigt hösten 1991.”

Landet har gott om olja, jazzmusik och muslimer. Turister uppmanas att se fortet som år 2000 togs upp på Unescos världsarvslista … eller varför inte ta en runda på de många nattklubbarna? Baku har nämligen utnämnts till världens åttonde partystad, Så långt SVT:s glättiga information om Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan är en diktatur som styrs av familjedynastin Alijev. Landet är visserligen rikt på olja, men svårt korrumperat. Pengarna stannar i de tjusiga kvarteren runt Kristallhallen och nattklubbarna. Det är den lyxen regimen vill förmedla och att SVT hjälper till – det är bara beklämmande, ”skriver Eva Franchell Aftonbladet.

Bengt Sjöberg lärare, pastor och kommunpolitiker skriver på Flyktingbloggen.

Han berättar här om vad som hände en familj som sökt asyl i Sverige: ”Vid ankomsten till Baku vidtog förhandling mellan Gränspolisen och azeriska myndigheter. Vari denna förhandling bestod kan man enbart spekulera i, men det har tidigare förekommit att de svenska poliserna som en extra krydda har överlämnat en sedelbunt till mottagarlandets poliser. Omedelbart efter förhandlingen, när Gränspolisen sagt farväl blev familjen arresterad och kvarhölls i elva timmar på flygplatsen. Sen släpptes de, men efter en stund greps de på gatan och drogs in i en svart Jeep. Mannen och hans fru fick svarta säckar på huvudet och en pistol trycktes mot mannens huvud. Det var förmodligen säkerhetspolisen och nu frågade man vad de sysslat med i Sverige. Mannen berättade att de fått sjukhusvård för sin hjärtsjuka 3-åriga dotter. Poliserna sa att de visste allt om familjen och de förde dem till ett mindre fängelse. Där fick frun och de två barnen vara i ett rum. Det var natt, men barnen fick ingen säng att sova i utan fick ligga på en filt på golvet. Mannen tog poliserna till ett angränsande rum och hängde upp honom i taket i fötterna. Man slog honom och använde elkablar mot kroppen och satte åter en pistol mot huvudet. Samtidigt tog man fram en stor pappersbunt med utskrifter från bloggar och Facebook med regimkritiska artiklar och blogg-inlägg… När jag fick reda på detta ringde jag till handläggaren på Migrationsverket. Jag hade mannen på telefon från Baku i en örat och handläggaren på MV i det andra. Den azeriske mannen ropade med gråt i halsen och jag förmedlade detta till handläggaren som yttrade: ”Men varför ringer de inte polisen om de behöver skydd?” Jag svarade att det är ju polisen som tagit dem och slagit mannen… Jag har ringt Migrationsverket som säger att ”de inte tar ansvar för någon som befinner sig utanför Sverige. Mannen har fått sin sak prövad i högsta instans, d. v. s Kammarrätten och det finns ingen myndighet utanför Sverige som kan sätta sig emot ett beslut som fattats i tre instanser”.

Moment 22. Migrationsverket utvisar flyktingar till länder där de vet att de avvisade utsätts för tortyr vid återkomsten sedan behöver de inte ta ansvar för att den utvisade befinner sig utanför Sverige! I Azerbadjan anses det som ett brott att söka asyl i ett annat land. Det är migrationsverket mycket medvetna om. Detta är långt ifrån det enda fallet. Ett fall som inte uppmärksammades i media mer än med en kort notis var mannen som sökte asyl sedan polisen torterat hans hustru till döds i Baku. Han sändes tillbaka. Det tog honom tre dagar att dö.

I Azerbadjan har journalisterna ingen som helst frihet och kan behandlas hur godtyckligt som helst den regimkritiske journalisten Rafiq Tagis  som knivdödades i november 2011 är fortfarande ett frågetecken. Trots våld och ond bråd död har makthavarna inte lyckats tysta regimkritikerna.

”2006 ifrågasatte en journalist var pengarna till en fond instiftad av tidigare presidenten Heydar Alijevs kom ifrån. Fonden som leds av nuvarande presidentens fru ger finansiellt stöd till humanitära

och kulturella ändamål. – Journalisten som skrev om detta kidnappades och någon körde över

hans ben – två gånger … han lämnades att dö, men hittades av en tillfällighet

[och överlevde].”

Vad säger då Carl Bildt om denna brist på mänskliga rättigheter i det fria Sovjet? Jo, han säger att svenska politiker som åker till Azerbadjan ska hålla låg profil och inte uppträda offentligt med landets politiker. Alltså inte visa upp de vänskapliga handskakningarna och de lyxiga middagar de säkerligen kommer att få inmundiga. Men han verkar inte ifrågasätta att våra skattemedel inte  används på ett bättre sätt. Diktaturen i Azerbadjan är ju inte en socialistisk sådan. Huvudsaken var ju att kommunismen föll i Sovjet och att kapitalismen fick sitt inträde. Hur det sedan är beställt med demokrati och mänskliga rättigheterna i de självständiga staterna ligger tydligen inte på våra politikers bord. Inte heller verkar migrationsverket ta några som helst hänsyn utan fortsätter att skicka människor till tortyr och död.

Carl Bildt satt även i styrelsen för Lundin Petroleum när de utförde sina fördrivningar och folkmord, så hans syn på mänskliga rättigheter kan nog ifrågasättas.Mänskliga rättigheter javisst, när det passar.

I media idag kan vi läsa om advokaten som sitter på två stolar:

”Brottsofferjouren i södra Kalmar län kräver att riksförbundets ordförande Sven-Erik Alhem avgår. Man gör det på grund av Alhems uppdrag för det kritiserade bolaget Lundin Oil. Brottsofferjouren framför sitt krav i ett brev till Brottsofferjourernas riksförbunds styrelse, rapporterar Sveriges Radio Kalmar.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem anlitades som expert av Lundin Petroleum.

Nu kräver Brottsofferjouren i Kalmar att han avgår som ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

– Han ska vara ju vara rikets främste värnare av brottsoffer, säger ordförande Britta-Stina Fall, till Aftonbladet.

Enligt Fall får brottsofferjouren frågor apropå Alhems hjälp åt Lundin Petroleum, från brottsoffer som ifrågasätter vem det är de hjälper.

Anledning: han skulle råda aktieägarna hur de skulle rösta om en öppen granskning på torsdagens bolagsstämma. Hans råd blev att rösta emot den granskning som bland andra Folksam krävt, om företaget hjälpt regimen att rensa civila i Sudan.

Då svarade Alhem Aftonbladet att han inte såg någon motsättning i att företräda Sveriges brottsofferjourer och samtidigt låta sig anlitas av ett oljebolag som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter.”

Mänskliga rättigheter är numera ett godtyckligt begrepp, Står kapitalet bakom brotten har de alltid sina försvarare. Kapitalet ville ju också ha en splittring av Sovjet för att kunna erövra marknaden därför är ju brotten mot mänskliga rättigheter mer eller mindre acceptabla i länder som Azerbadjan och Uzbekistan. Det senare landets syn på mänskliga rättigheter har utnyttjas och kanske fortfarande gör det av USA. Dit skickade USA misstänkta muslimer för ångkokning i Uzbekistans tortyrkammare. Alla som kom levande därifrån tillhörde al- Qaida enligt deras egna bekännelser.

Media: Aftonbladet, Svd ,Gp,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar