Demokrati och vapenexport är inte kompatibla

Postat av | Postat i Inrikes | Postat 2012-04-25

Petad som partisekreterare – men nu har Sofia Arkelsten (M) fått nytt toppjobb.

Men som ny ordföranden i utrikesutskottet hånas hon direkt av sina nya kollegor.

– Hon är en gröngöling, säger Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesperson (MP), skriver Aftonbladet idag. Med tanke på hennes meritlista kan man förstå att kollegorna inte är nöjda. Bjudresor, misstänkta mutor, plagierade debattartiklar och historieförfalskning.

Men det är klart tillhör man det parti som gör allt för att rusta ned befintliga fungerande system och lägga vår välfärd och våra demokratiska begrepp i malpåse så är väl denna meritlista endast av godo. Jag tror inte att Reinfeldt bryr sig så mycket om var hon hamnar bara det inte blir på ett ställe där hon kan tala om att redovisa partibidragen för se det hade Reinfeldt inte tänkt. Det är ju förargligt om det kommer fram att moderaterna är uppköpta av oljebolagen och att politiken styrs av näringslivet.

Men våra demokratiskt valda verkar hur som helst inte ta demokratin på särskilt stort allvar. Kan man i demokratins namn skicka oskyldiga människor till tortyr struntar man totalt i de demokratiska grundlagarna. Habeas Corpus måste respekteras men ser vi ur ett historiskt perspektiv så verkar den ha varit endast ett pappersobjekt då Säpo kunde skicka judebarn rakt i armarna på nazisterna och doktor Mengele. Kan man ändra grundlagen utan folkets inflytande och utan de regler som förestår en sådan ändring har man klivit flera steg utanför de demokratiska markeringarna.

Demokrati är bara något man för fram när man vill gå ut i krig för att erövra större politisk makt. Den som äger oljan äger också makten att styra politiken. Då talar man mycket om demokrati, att sedan landet man erövrat och landet som drabbats av demokratiska krigsförbrytelser knappast har demokrati på sin agenda med de nya styrande har inte någon betydelse.

Det var Israel, USA, Frankrike och Saudiarabien som låg bakom det så kallade upproret i Libyen. Att Sverige skulle stötta imperialistkriget i Libyen är inte så konstigt alls. Diktaturen Saudiarabien har man stöttat sedan lång tid tillbaka.

SVD kan idag avslöja att: ”Regeringen och flera myndigheter har i mer än 25 år hjälpt Saudiarabien att bygga upp militär kapacitet i den svenska paradgrenen underjordiska anläggningar. SvD kan i dag avslöja nya detaljer kring statens hemliga samarbete med diktaturen – FOI:s planerade vapenanläggning är bara ett av flera projekt.”

Saab oroas också över demokratikraven då stora delar av vapenindustrin kommer att läggas ned om vapenexporten minskar. Vapenexport och demokrati är inte kompatibla. I en demokrati framställer man vapen till det egna försvaret. Vapen man förhoppningsvis inte behöver använda, men som sagt det sker endast i demokratier.

Jag tycker att begreppet demokrati blivit lite överreklamerat. Varför inte lägga korten på bordet och visa färg? Demokrati betyder folkstyre och något folkstyre har vi banne mig inte. Demokratin utgår idag från kapitalet och då är det inte längre demokrati i dess ursprungliga mening vi talar om.

Media: Aftonbladet, Svd 1, Svd 2, Svd 3, Svd 4, Svd 5, Dn 1, Dn 2, Gp 1, Gp 2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postade kommentarer (6)

 1. Jag fattar verkligen inte hur det går att kombinera en text om demokrati, fred och lika rättigheter med kommunism och en bild av Che Guevara. Vad är det jag inte förstår?
  Har jag blivit så vilseledd av antipropaganda att jag felaktigt trott att kommuniststater idkat och idkar förtryck mot den enskilda individen?
  Om man uttalar sig om hur judar behandlades i en text, så bör man ha en lite renare historia än att sympatisera med Stalins läror.

 2. Har Mats Nilson hört talas om en socialistisk demokrati någon gång. Ta reda på vad Skp vill, finns i vårt partiprogram.

 3. ”socialistisk demokrati” är en sk urban legend, alltså inget som existerar eller kommer att existera för det funkar inte…det är som att ta en spik i varje näve och stoppa in dem i vägguttaget.
  Varför ni vill ha det så, är helt och hållet för att ni hobbypolitiker bakom skärmen ska ha en chans att styra skutan mot er måldestination, ni vill tillhöra den styrande elit som kommer bli produkten av er sk ”socialistiska demokrati”.
  För alla har varken tid, lust eller ork att sätta in sig så mycket i politiken som det kommer att krävas för att det ska fungera.

 4. Det har aldrig till låtits att fungera Corpus. De kapitalistiska staterna har gjort allt för att försvåra handelshinder och blockader och ibland rena fysiska angreppskrig

 5. Astrid det där är skitsnack och du vet det. Dom enda faktorerna som var konstanta i ALLA socialistiska länder eller länder som försökte utveckla socialism var förtryck och enpartivälde.
  Det har aldrig tillåtits fungera säger du. Varför är det alltid någon annans fel? ett flertal länder testade Socialismen det ledde till fler döda än under nazismen hur man kan totalt bortse ifrån det är för mig en gåta men du har säkert nån sorts konspiration som förklarar det.

 6. Det är lustigt Astrid, du säger att det du kallar ”socialistisk demokrati” eller folkets demokrati som du kallade det en eller flera ggr förut inte låtits fungera…tydligen har du Astrid inte hört talas om ett litet europeiskt land vid namn Schweiz som har och har haft ”folkets demokrati” ett bra tag och vill nu bli av med pga de argument jag hade.
  Tydligen är du inte så politiskt kunnig om hur det är i världen, utan bara går efter handboken…för ett land behöver inte vara totalt socialiatiskt för att ha ”folkets demokrati”…det används bara som ett svepskäl.

Lämna en kommentar