Frihet är det bästa ting

Postat av | Postat i Inrikes | Postat 2012-04-19

Som sökas må all världen kring, den frihet väl kan bära.

Vill du vara dig självan huld, du älske frihet mer än guld

Ty frihet följer ära.

Texten är skriven av biskop Thomas Simonsson och troligen från 1439 då vi ännu inte inträtt i EU.

EU har tidigare förbjudit snuset nu ska man också förbjuda aromämnena i snuset, ett dubbelt förbud så att säga. Förmodligen eftersom vi i Sverige var olydiga och behöll snusdosan. Tycker EU att det är bättre att röka? Det är heller inget tal om att förbjuda cigaretten vilket jag i och för sig inte heller tycker att man bör göra, men cigaretten är betydligt farligare än snuset och rökning påverkar också andra. Vad vår folkhälsominister anser vet vi inte eftersom hon gömt sig bakom det draperi hon drog för efter vaccinationsskandalen.

Den stora frågan är, ska EU tillåtas att med maktmedel gå in i den privata sfären och styra medborgarna? Ingår inte frihetsperspektivet i de demokratiska begreppen? Ipredlagen och snuset idag, vad kommer i morgon? Även om jag nu talar i egenintresse anser jag att medborgarna själva ska få avgöra sin livsstil. Tobaken har funnits i århundraden och är många människors inkomstkälla.

De ingredienser som ska förbjudas är bland annat vanilline, cocoa, carogum, sugar, caramel, licorice, fig extrakt, menthol enligt Aftonbladets lista. Det vore intressant att höra EU:s motivation till att förbjuda dessa aromämnen. Folkhälsan kan det knappast vara eftersom man tillåter cigaretten och lurar oss att ta hälsovådliga vacciner. Kan det vara att cigarettfabrikanterna känner sig hotade av konkurrensen från snustillverkarna och har lobbat i EU-parlamentet. Kanske någon av beslutsfattarna inom EU har kopplingar till tobaksindustrin och liksom jag talar i egenintresse?

Vill vi ha den frihet biskop Thomas skrev en gång om måste Sverige gå ut ur EU.

Media: Aftonbladet, Svd 1, Svd 2, Dn 1, Dn 2, Dn 3Gp, Aftonbladet,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar