I den moderata politiken förloras människovärdet

Postat av | Postat i Inrikes | Postat 2012-04-03

Självklart borde Filippa Reinfeldt ha stoppat upphandlingen av S:t Görans sjukhus.

Hennes tjänstemän ifrågasatte hela ­affären. Underlagen var så bristfälliga att hela upphandlingen riskerades. Ändå ­valde Filippa Reinfeldt och allians­kollegerna i Stockholms läns landsting att driva igenom beslutet om Europas ­största sjukhusupphandling.

Den handlade om 16 miljarder kronor av stockholmarnas skattepengar som nu kommer att gå till riskkapitalägda vårdbolaget Capio…

Målet för hela hennes verksamhet har ju varit att i snabb takt rea ut och privatisera.

Vi minns företaget Wemind som fick kontraktet för vård av tortyrskadade flyktingar, trots att man på företaget ­saknade all erfarenhet av traumavård.

Men ­Wemind var billigast. Förvaltningsrätten underkände så småningom den upphandlingen och Filippa Reinfeldt fick backa.

Vi minns Sodexo, som vann upphandlingen av sjukhusmat, och alla ­patienter som fick uppvärmd mat i svarta ­plast­lådor.

I juli 2009 konstaterades att den ­upphandlingen stred mot såväl kommunallagen som grundläggande demo­kratiska ­principer.

Det är för övrigt samma ­företag det ­rapporteras om i dagarna. Den här ­gången har Sodexo gjort 300 miljoner

i vinst på att hyra ut rullstolar till Stockholms läns landsting. Det avtalet avslutas nu.

I Filippa Reinfeldts landsting går det ­undan, men det är inte alltid det går rätt till, skriver Eva Franchell i Aftonbladet.

När Rapports reporter ställde frågan till Filippa Reinfeldt om hon inte såg det som ett hinder att Capio hade sin verksamhet placerad i ett skatteparadis svarade Filippa Reinfeldt att skattebetalning inte ingick i upphandlingen. Vem ska då betala skatt Filippa Reinfeldt? Låginkomsttagarna, de arbetslösa, de sjuka och ålderspensionärerna? Ja, givetvis enligt den moderata solidariteten.

Filippa Reinfeldts chef Fredrik Reinfeldt tror att moderaternas nedgång i opinionsundersökningarna är en Juholteffekt men det är nog mer än det som ligger bakom. När orättvisorna endast drabbade arbetarna hände inte så mycket med siffrorna men nu när tjänstemännen även känner sig hotade vänder det äntligen åt rätt håll.

Socialförsäkringsministern försvarar grundbulten i pensionssystemet. Går det illa för Sverige ska även pensionärerna vara med och betala och går det bra ska det återspeglas i pensionerna. Det ligger fast men delar av systemet ses över.

– Det har aldrig ställs ut några löften annat än att pensionerna ska utvecklas i takt med samhällsekonomin,

– I grunden är systemet bra och att både de borgerliga och Socialdemokraterna står bakom det gör att vi undviker ett krig om pensionerna vid varje val, så säger vår socialförsäkringsminister Ulf Kristersson men vad han inte säger är att ålderspensionärerna betalar högre skatt förutom att pensionerna minskar medan pensionsbolagens chefer tjänar miljarder sammanlagt. Våra pensioner har blivit en industri där man kan tjäna pengar det medan somliga pensionärer inte ens kan ta ut sina livsviktiga mediciner. Kronofogdemyndighetens många ärenden berör just ålderspensionärer med apoteksskulder.

De sociala avgifterna vi betalar in har blivit regeringens kassako. Istället för att låta pengarna gå tillbaka till de behövande läggs dessa medel i de högavlönades fickor genom skattesänkningar. Ni som tittade på landet runt här om dagen minns säkert den blinda och förlamade kvinnan som grät under intervjun. Hon hade fått sin personliga assistans indragen. Hennes krav bestod i att få kunna stiga upp på morgonen och att få gå på toaletten när hon behövde och att få sin mat. Nu får hon ligga där hon ligger tills hemtjänstpersonalen gör några snabba besök för att se till att hon överlever men inte att hon lever. Försäkringskassan försvarade sitt beslut med att tillståndet blindhet och förlamning inte bevisligen var bestående och att de inte rättade sig efter diagnos. Vad rättar man sig då efter om man inte går efter diagnos? Jo, Ulf Kristerssons och moderaternas nya regler och lagar och stölden av de sociala avgifterna som istället för att gå till de behövande hamnar i andra fickor. Försäkringskassans representanter ska hänvisa till detta istället för att framstå som kompletta idioter men då mister de väl sitt jobb kan tänkas.

Glöm inte solrosupproret den 9 april!

Media: Aftonbladet,Svd 1, Svd 2, Svd 3, Svd 4, Svd 5, Svd 6,

Dn 1, Dn 2, Dn 3, Dn 4,  Dn 5, Dn 6,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postade kommentarer (1)

  1. […] Andersson – 67 dagar med tystnad från Socialdemokraterna och Löfvén, Högbergs tankar, Kommunisternas blogg – I den Moderata politiken förloras människovärdet, Jens Tyckerier – Sahlins egna sanningar på Prime Time,  Dela det här:DelaTwitterSkriv […]

Lämna en kommentar