Stormakternas spel

Postat av | Postat i Inrikes | Postat 2012-03-20

Oklart om rysk styrka i Syrien skriver SVD.

Att Ryssland planerade att skicka krigsfartyg till Syrien under våren har vi läst i rysk press sedan länge. Jag tror att Ryssland börjar tröttna på imperialismens korståg mot de nationella staterna i mellanöstern och i Afrika. Inbördeskriget i Libyen leddes i själva verket av Frankrike, Saudiarabien och Israel. NATO ställde sig även på de beväpnade terroristernas sida och bombade Libyens försvarslösa civilbefolkning. Kriget mot Libyen var ett oerhört brott mot folkrätten och alla inblandade borde ställas inför Haag domstolen.

Allt mer börjar det stå klart för folket att det är stormakternas spel vi ser i de beväpnade upproren. Folkets obeväpnade protester i de arabiska diktaturerna slås ned brutalt och skoningslöst av bland andra Saudiarabien som sänder sina styrkor dit där de behövs. Det är inte folkets befrielsekamp vi sett vare sig i Libyen eller Syrien vilket makten vill få oss att tro. Det handlar om imperialistmakternas kontroll över länderna och över oljan. Att man sedan skapat misär för folket och tagit ifrån dem deras tidigare rättigheter till utbildning och sjukvård bortser man ifrån. Man har gjort en insats för demokratin. Endast en makthavare som tror att hans folk ligger långt under gränsen för normalbegåvning kan uttrycka sig så. Reinfeldt har sagt det och att vi ska känna stolthet för den svenska insatsen. Stolthet inför vem? Stolthet för vad?

”Informerade diplomatiska källor berättade till Wayne Madsen Report (WMR) att Bahrain, som representerar samarbetsrådet mellan länderna i Persiska viken, erbjöd Ryssland en muta på 5 miljarder dollar för att det inte skulle använda sitt veto i FN: s säkerhetsråd angående den syriska resolutionen som sponsras av länderna i Arabförbundet och som uppmanar till avgång Syriens president Bashar al-Assad. Vid omröstningen den 4 februari angående resolutionen har Ryssland och Kina använt sitt veto. Den amerikanska FN-ambassadör Susan Rice kallade det för “äckligt” och USA:s utrikesminister Hillary Clinton bedömde de ryska och kinesiska åtgärder som “fula” och den tyska ambassadören i FN, Petrus Wittig, kallade vetorätten för ”en skam”.

Läs mer här på Mavera blogg.

Media: Svd 1, Svd 2, Svd 3, Svd 4, Dn 1, Dn 2, Dn 3, Dn 4,  Dn5,  Gp 1, Gp 2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postade kommentarer (1)

  1. ”Jag tror att Ryssland börjar tröttna på imperialismens korståg mot de nationella staterna i mellanöstern och i Afrika.”
    *sniff* *sniff* Det luktar skitsnack! *sniff**sniff*

    Det är klart Ryssland skickar dit sin flotta, de måste skydda sin vapenhandel med Syrien.
    Samma sak gäller för att använda vetot…
    De står ju ändå för över 70% av vapenexporten dit.

Lämna en kommentar