Demokratin går genom facken

Postat av | Postat i Fackligt | Postat 2011-01-19

”Det tunisiska regeringspartiet, som tills för några dagar sen leddes av Tunisiens ex-president Zine El Abidine Ben Ali, har i varit en del av Socialistinternationalen sedan 70-talet, en internationell samling av Socialdemokratiska partier. Nu har dock Socialistinternationalen valt att utestänga Konstitutionell Demokratisk Samling ur organisationen.”

Ja, nu har man det, efter revolutionen.  Men under Ben Alis förtryck sade inte socialdemokraterna något alls. Att moderaterna höll tyst är väl knappast förvånande eftersom Ben Alis styre i stort liknade det som Sverige idag håller på att utvecklar.

Oppositionen hölls nere med våld. Skillnaden här i Sverige är att opposition inte existerar längre på grund av likriktningen inom politiken. I Tunisien fängslades fackföreningsmedlemmar och man försvårade för fackföreningarna att verka. Precis som i dagens Sverige men här har man använt ekonomiska styrmedel. Jag måste ändå beundra våra högerpolitiker som på demokratisk väg kan införa kapitalets diktatur. De torde kunna gå till historien på grund av detta. Men till sin fördel har de ju den lättlurade, godtrogna, kortsiktigt tänkande svenska befolkningen.

För en sann demokrati, för folkets demokrati krävs starka fackföreningar. För att Tunisiens folk ska få tillbaka sina rättigheter behöver UGTT en stor plats i politiken och deras representanter ska upp på regeringsnivå.

”UGTT är landets enda centralorganisation och spelar en viktig roll i det tunisiska samhället. UGTT satsar mycket på medlemsutbildning och jämställdhet är en prioriterad fråga. Mottot är ”en fackklubb på varje arbetsplats”. Försök att bilda en ny oberoende centralorganisation Confédération Générale Tunisienne du Travail (CGTT) 2008 har hittills stoppats av myndigheterna. Frågan har anmälts till ILO.”

Ska Sverige någonsin kunna betraktas som en demokrati måste fackens roll stärkas och fackföreningarna återta sin makt. Det går inte utan en gemensam kamp. Vår regering har gjort allt för att ställa människor mot varandra och splittra folket. Ett splittrat folk är lättare att styra. Man har konkurrensutsatt arbetaren inte företagen. Bemanningsföretagen är en av bovarna i dramat. Genom individuell lönesättning har man splittrad de anställda på arbetsplatserna. Allt detta för att stärka kapitalets makt. Facken måste ut på arbetsplatser och medvetandegöra den unga befolkningen om fackets betydelse för arbetarens rättigheter och för demokratin och rättvisan. En gemensam storsatsning från facken vill vi se!

”Om arbetaren skulle vilja kan han stoppa alla tåg.

Skeppet uppå havets bölja om han ville stilla låg.

Han har makt att stanna alla hjul som snurrar om han vill.

Flottor sjukna, härar falla om han bara säger till.”

Leve revolutionen! 

Media: Riktpunkt.nu, Svd 1, Svd 2, Svd 3,Dn 1, Dn 2, Dn 3,Dagen 1, Dagen 2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar