Östros & Sahlin – I vems tjänst?

Postat av | Postat i Fackligt, Inrikes | Postat 2010-05-22

Hörde Östros tala på radion idag. Han deklarerade att SAP, vid en eventuell seger i höstens riksdagsval, ej kommer att skrota den av borgarna införda, 75 dagars regel som idag gäller för deltidsstämpling.

Idag kan den som jobbar deltid endast fyllnadsstämpla i 75 dagar – sedan får man välja om man skall jobba deltid eller stämpla på heltid. Om man nu kan använda sig av ordet ”välja” i detta fall? Att jobba 50 %, utan annan ersättning eller inkomst kan man inte mer än överleva på. Inte nog med det så kommer ens framtida ersättning från a-kassan att grunda sig på den deltidslön man har haft. I de flestas fall blir ens nya ersättning piss och inget.

 För mindre än två år sedan förfärade sig hans partikamrat Mona Sahlin över hur hemsk denna 75 dagars gräns var. ”Pang! Så klipper man förutsättningen för många kvinnor att försörja sig!” Hon framhöll att det var en kvinnofälla. Visst, jag är beredd att hålla med vad vår chokladförtjusta Sahlin sa vid den tiden, men det jag inte kan förlika mig vid är att den kvinno/låglönefälla som då var så förkastlig inte tycks vara det längre! Det är för kostsamt enligt Östros att ta bort den om man samtidigt skall höja taket för a-kasseersättningen till 930/950 kr. Detta visar på att sossarna klart och tydligt hellre väljer att prioritera de som tjänar omkring 25 000 kr. Anställda inom kvinnodominerade yrken, med många deltider, är de som prioriteras bort. Låglönegrupperna får stå tillbaka för dem som tjänar mer. Är det en solidarisk väg att gå? Definitivt inte! Jag har inget emot att man höjer taket i a-kassan men ogillar lika mycket att man nu backar från borttagandet av 75-dagars regeln i a-kassan med hänvisning till höjningen av taket!

 Detta medför att man ökar utanförskapet och cementerar olika nivåer inom arbetarkollektivet.

 Är detta tacken till alla som arbetar inom bl.a. Kommunals & Handels verksamhetsområden?

Fortsätter det på det här sättet så måste man ställa sig frågan:

 – Östros & Sahlin – I vems tjänst är ni?

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar