Försämrad a-kassa lönsam affär för staten

Postat av | Postat i Fackligt | Postat 2010-02-13

I LO-tidningen nr.4 2010 så presenterar Martin Klepke en analys där det framkommer hur de skärpta reglerna och förändringarna i a-kassan, som alliansregeringen genomfört, utvecklats till en mycket lönsam affär för staten.

• 2006 gav a-kassan ett överskott på 3,2 miljarder kronor.
• 2007 blev överskottet 14,5 miljarder kronor.
• 2008 ett överskott på 14 miljarder kronor (trots stigande arbetslöshet).

Han framhåller att regeringen har använt dessa övervinster, denna ”extraskatt”, som en delfinansiering av jobbskatteavdragen. Förövrigt står det även att läsa att den medlemsfinansierade delen av a-kassan har ökat från 10 procent år 2005 till 59 procent år 2007. Han konstaterar att försämrad a-kassa och sänkta skatter gått hand i hand.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar