Danmark: Hugo Chávez och Evo Morales talar i Valbyhallen

Postat av | Postat i Utrikes | Postat 2009-12-16

ALBA
[RIKTPUNKT] Torsdag den 17 december arrangeras ett solidaritets-folkmöte i Valbyhallen i Köpenhamn. Men redan idag talade presidenterna Evo Morales från Bolivia och Hugo Chávez från Venezuela i Köpenhamn.

Evo Morales och Hugo Chávez är huvudtalarna torsdag den 17 december, men på scenen är också vicepresidenten Estaban Lazo från Kuba samt ministrar från Nicaragua, Ecuador och andra från de nio länder i Latinamerika, som är med i ALBA-samarbetet (bolivarianska alternativet för latinamerikas folk).

– Vi väntar upp mot 5 000 människor till folkmötet, som sänds direkt till 100 miljoner tv-tittare i Latinamerika, säger Sven-Erik Simonsen, som är talesperson för de 22 organisationer, fackföreningar och partier, som står bakom folkmötet.
– Det är presidenternas deltagande i FN’s klimatmöte i Bellacentret, som är anledning till att vi håller folkmötet. Vi vill gärna ge de folkliga lederna i Latinamerika en talarstol, där de kan berätta om det solidariska alternativet, ALBA, säger Sven-Erik Simonsen.

TT rapporterar att under dagens session på klimatmötet i Köpenhamn eldade Hugo Chavez och Bolivias president Evo Morales på den redan djupa konflikten mellan rika och fattiga länder.
– De rika förstör planeten. Kanske tänker de åka till någon annan planet efteråt, men jag ser ingen annan i galaxen, sade Chavez i sitt tal.
– Kapitalismen är vägen till helvetet.
”Han pekade på att de drygt sju procent rikaste i världen står för 50 procent av miljöförstörande utsläpp. Chavez tog också upp bråket om förhandlingarna om Kyotoprotokollets förlängning och försäkrade att Venezuela inte kommer att acceptera att man förhandlar utifrån någon annan text än vad arbetsgruppen tagit fram.

Bolivias president höll en presskonferens och angrep kapitalismen i allmänhet och USA i synnerhet.
– Den riktiga orsaken till klimatförändringarna är det kapitalistiska systemet, sade han.
Morales kallade det för en skam att USA har erbjudit så lite för att finansiera klimatåtgärder i fattiga länder, när man satsar biljarder dollar på krig. Han angrepp också EU för att kasta ut sydamerikaner som söker jobb i Europa.
– De är klimatflyktingar. Hur kommer det sig att ni inte accepterar dem, sade han.
Morales ville sätta upp det övergripande målet att jordens temperatur inte ska få stiga med mer än 0,5 grader. EU vill sätta gränsen vid två grader.”

Även ”Storbritanniens premiärminister Gordon Brown varnade för de effekter som ett misslyckande i Köpenhamn kan få för världsekonomin när han på tisdagskvällen kom till den danska huvudstaden”, skriver DN.se.

Fredrik Jönsson

Print Friendly, PDF & Email

Postade kommentarer (2)

  1. […] Relaterade blogginlägg: Danmark: Hugo Chávez och Evo Morales talar i Valbyhallen […]

  2. […] Jönsson —- Relaterade blogginlägg: Danmark: Hugo Chávez och Evo Morales talar i Valbyhallen —- Media om Danmark: Danmark ger upp om ett samlat klimatavtal, skriver […]

Lämna en kommentar