För 20 år sedan föll den antifascistiska skyddsvallen

Postat av | Postat i Utrikes | Postat 2009-11-10

Den 9:e november översvämmas massmedierna av rapporter om den s.k. Berlinmuren som revs för 20 år sedan. En liknande skapelse fast mycket värre, är den israeliska 8 meter höga betongmur, som dock av lojalitetsskäl kallas så fint som säkerhetsbarriär, som byggs uteslutande på palestinska sidan av gränsen, den ödslar man inte trycksvärta på och inga intervjuer i radio eller TV.

Personer som övertalats att ösa galla över forna DDR intervjuas i svenska radiosändningar och TV på löpande band. Intervjuoffren väljs noga, betalas förmodligen bra och mer eller mindre pressas att säga det som intervjuaren önskar. Någon som inte delar denna fientliga syn tillåts inte alls komma till tals Om intervjuoffret säger något oönskat, raderas intervjun och kommer aldrig till kännedom för mediernas publik. Jag har exempel om någon är intresserad.

Den påstådda totala kontrollen av medborgarna i DDR är också ett kärt ämne att förmedla till läsare, lyssnare och tittare. Men att förmedla information om den totala kontrollen av oss svenska medborgare i dagens läge, vill man naturligtvis inte göra, Det spioneras på oss dagligen, våra telefonsamtal och all vår datatrafik tjuvlyssnas, läses, kontrolleras och lagras långa tider, tåg- och flygpassagerare registreras, övervakningskameror ska kontrollera vad vi har för oss i vår vardag. Avsikten med dessa är inte alls att registrera eventuella brott som man säger, utan helt enkelt totalövervaka medborgarna, som det redan görs i London som är ett skräckexempel med miljoner övervakningskameror på gator, torg och gränder.

Ytterligare ett kärt ämne att förmedla är påstådd organiserad spioneri, trakassering och förföljelse av vanliga hederliga medborgare i forna DDR. Det som sägs i propagandainslagen om DDR-tiden, ska läsare, lyssnare och tittare uppfatta som ärlig nyhetsförmedling.
Att kommunister i Sverige under mycket lång tid utsatts för spioneri, angiveri, trakassering och förföljelse intresserar inte medierna. Denna ljusskygga, förnedrande verksamhet har pågått sedan 2:a världskriget och långt in på 70-talet, och pågår säkerligen fortfarande, men det är inte intressant för medierna att förmedla för det ska allmänheten inte få veta något om. Vi lever i nyliberalismens Sverige.

John Eslund

Läst, lyssnat och sett i följande media:

Dagerns Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan m.fl. samt radio och TV

Media: Aftonbladet, Aftonbladet2, DN,DN2, SVD, SVD2,SVD3, SDS, SDS2, Expressen, Expressen2, HD, Barometern, BLT, SMP, Riktpunkt, Riktpunkt2.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Postade kommentarer (30)

 1. Skämta inte! Allstå… det är en låååång gräns…

  kolla hur stort det är! *_* hur mycket cement tar det inte att bygga sååå lååångt???

  BILD!!!!!

  http://hq.nu/r

 2. Lite bakvänt, Eslund; muren i Israel är sannerligen en antifascistisk skyddsvall medan den i Berlin var en del av det jättelika fängelset kallat DDR. Äntligen är fängelset borta, den fria världen firar.

 3. Sluta upp med dubbelmoralen nu och flytta till Nordkorea.
  Annars är du inget annat än en feg fåtöljkommunist som gillar att sitta i friheten i Sverige och romantisera.

  Visa att du lever som du lär.

 4. Lars,
  om du tittar på en karta från den begivna tiden, så kan du se att Hela staden Berlin låg långt innanför DDRs gräns. Detta pga att det var Sovjetunionen som spöade skiten ur fascist-Tyskland, det s.k. ”tredje riket”.
  Vad tror du att de gamla överlevande fascistmarodörerna från 2a världskriget höll på med under skydd av USA- imperialismens vingar om inte statsomstörtande verksamhet mot DDR? Tror du att östtyskarna var helt dumma i huvudet? Kan du inte fatta att det var därför som muren byggdes?

 5. Dick Erixon skriver i sin blogg om andra att det ” tycks finnas en önskan om att slippa ta eget ansvar, att blint lyda” osv. Vem kan göra det mer än Dick Erixon själv, han tar själv inget eget ansvar, utan lyder blint de mörkblå reaktionärerna.

 6. ”Om intervjuoffret säger något oönskat, raderas intervjun och kommer aldrig till kännedom för mediernas publik. Jag har exempel om någon är intresserad.”

  Här finns intervju med några som säger att de hade det bättre när Berlinmuren fanns.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/20areftermuren/article6086900.ab

  Kan du nu ge exempel på när intervjuer raderats för att det rätta inte sagts?

  I övrigt är det groteskt att det fortfarande finns folk som försvarar situationen i DDR, trots att folk från öst dog i sin kamp för att komma över till väst. Eller är det också västpropanganda? Egentligen ville alla från väst ta sig över till östsidan?

  Som redan nämnts tycker jag att du John ska flytta till Nordkorea. Där kommer du trivas i all gråhet, tomma butiker, arbetsläger för oliktänkande och dessutom även en mur mot väst.

 7. Flytta till ett kommunistiskt paradis någonstans. Stanna inte kvar i detta västerländska helvete.

 8. ”Vi lever i nyliberalismens Sverige”.

  Om detta ändå hade varit sant… Nyliberalerna har väl t.ex. ändå varit de som har skrikit som högst mot FRA och övervakningssamhället?

  Och hur kan ett land som har världens högsta skatter vara nyliberalt? Eller är det så att alla höger om Lars Ohly är nyliberaler för dig?

  För min del, John, får du och dina kompisar mer än gärna skapa ett kommunistiskt paradis och bygga murar runt er själva och skjuta den som försöker ta sig ut. Men ni lär väl mer ha problem med folk som vill ta sig in, antar jag. Eller hur var det nu… Försökte folk från västra berlin ta sig in i öst? Är det amerikaner som riskerar sina liv på små flottar för att ta sig till Kuba?

 9. Om allting var så dåligt, varför vill då 56% av de forna östtyskarna ha tillbaka DDR inklusive muren?

  En namnkunnig SKPare blev nyligen uppringd av P1 och ombedd att debattera mot Ingvar Carlsson (f.d Sosseledare, känd antikommunist och antisocialist) angående Berlinmuren i radion. SKParen tackade på stående fot och spontant ja. Flera turer gick per telefon, till dess de från P1 slutligen ringde och sade att de inte ville ha med någon kommunist i programmet. Ingvar Carlsson ville (vågade) inte heller debattera med en kommunist.

  Förmodligen var de oförmögna att bemöta den kunskap om faktiska förhällanden och de siffror som kunde presenteras från ”en kommunist” och som skulle gå stick i stäv med den jubilerande antisocialismen med anledning av muren.

  Vi kommunister har mycket att dela med oss av åt den arbetande befolkningen, bl.a att kapitalets profithunger är motsatsen till arbetarnas väl och ve. När de väl har förstått det, kommer de att skicka kapitalets alla företrädare till Kajman-öarne eller på en turistresa till Nya Guinea på tandemcyklar genom djungeln i evinnerliga tider. Hemskt va?

 10. Ack, mitt bröst fylls av lycka varje gång jag ser att det fortfarande finns idioter som försvarar Berlinmuren. Är det bara jag som tycker att kommunister kan jämföras med religiösa fanatiker? De ser bara sin egen förvridna sanning och förkastar allt annat.

  Lycka till med revolutionen!

 11. John!
  En del här i kommentarerna ger dig rådet att flytta till Nordkorea. Men är det verkligen så att du gillar Nordkorea? Det måste vara ett skämt?

  När jag läste i Berlin fanns det professorer som aldrig fick framstående jobb eftersom de just var antikommunister. Vad tror du de tyckte om muren?

 12. Ni driver med oss andra? Om inte kan ni som företräder denna blogg förklara för oss andra varför ni hela tiden ska företräda arbetarna. Varför tycker ni inte att arbetarna ska företräda sig själva?

  Inser ni inte att varje gång socialism har provats i verkligheten så har det lett till en övervaknings och elitstyre.

 13. Ang. Carl P’s Profithungrande kapitalister…

  Visst låter det skrämmande.

  Men vilka är nu dessa hemska människor? Utanför min port finns det en kebab/falafel restaurang. Ditt har jag gått otaliga gånger för att avnjuta en god måltid. Jag har alltså frivilligt lämnat ifrån mig mina pengar för att få en kebabtallrik i utbyte.

  Detta har jag gjort för att restaurangen har tillhandahållit en produkt som jag efterfrågat och uppskattat.

  Hade denna restaurang istället serverat granit och gnejs hade jag förmodligen inte gjort någon transaktion, vilket hade inneburit att ägaren till restaurangen inte hade fått några pengar av mig och hade blivit tvungen att stänga sitt företag. (Förutsatt att det nu inte finns många andra som uppskattar denna specifika maträtt och som är villiga att betala för den).

  Alltså, kapitalister existerar för att de gör nytta. De tillhandahåller produkter och tjänster som vi, folket, efterfrågar.

  Det är dessa som kommunisterna vill skicka till Nya Guinea.

 14. Den antifascistiska skyddsvallen? Det var något nytt. Så Västtyskland ska alltså ha varit fascistiskt och DDR var frihetens centrum som var tvunget att skydda sig mot de onda västtyskarna. Väldigt intressant, faktiskt. Tror att jag också ska bli kommunist så att även jag får ägna mig åt liknande historierevisionism.

 15. Skriver man om egna på-plats-erfarenheter om DDR så censureras det..Naturligtvis..Sanningen är svår att bära för en del!

 16. Anifascistisk skyddsvall??!! Som någon redan påpeka, om de nu var en skyddsvall är det ju märkligt hur många otacksamma DDR-medborgare som försökte ta sig över, en del lyckades och en hel del andra blev tyvärr skjutna (men det var väl rätt åt dom va? jävla kontrarevolutionärer!). En fråga, hur många blev skjutna på västsidan när de försökte ta sig över till arbetarparadiset i öst? Efter några framgångsrika årtionden kördes östtysklands ekonomi i botten, trots att 1300 miljarder euro redan har förts över från väst har detta inte lyckats jämna ut de enorma skillnaderna mellan de två landsdelarna, det kan man tacka kommunismen för. Likväl som det kapialiska Sydkorea nu har en BNP typ 40 gånger större än Nord, märklig vilken dålig utvecking era favvo-länder har men det bror väl på imperialismen, eventuellt understödda av inhemska kontrarrevolutionärer som bäst tas om hand i något av de arbetsläger som alltid verkar växa upp likt svampar ur marken i era arbetarparadis.
  Min stora tröst när jag läser sådan här komplett idioti är att ni är bara en liten, liten grupp vilsna stackare (med ett väljar stöd på några promille) som klamrar er fatt i det förgågna. Att sedan göra anspråk på att företräda arbetarklassen, som till största delen är alldeles för smart för att rösta på gamla stalin-kramare, gör det desto roligare.

 17. Eslund tycks driva tesen, att det är lika illa i dagens Sverige som i DDR. Det vore ju hemskt och det tycks Eslund också anse.

 18. Sven K,
  I Västtyskland fick ingen som var kommunist inneha ett läraruppdrag och de gillade inte heller muren. I dag vill de som är kommunister och samtidigt lärare inte avslöja sina sympatier med risk för repressalier och att bli av med sina arbeten. Visste du det?

  Tobias,
  tack för ditt humoristiska inslag, jag skrattade ärligt och mycket gott. Grejen är bara att kapitalisterna gör det de gör (nytta eller inte) enbart för att komma åt profiten. De producerar inte det som inte är ekonomiskt gångbart, även om det är samhällsnödvändigt. Därför måste produktionsmedlen liksom forskningen komma i samhällelig ägo. Så, vi skickar kapitalisterna till Nya Guinea!

  Mattias,
  faktum är att fascisterna (nazisterna) fick fristad, i Västtyskland, USA och de latinamerikanska länderna (som då var satellitstater till USA) genom USA och med tanke på det kalla kriget eftersom de hade erfarenhet av att kriga mot kommunister (bolsjeviker och judar, som Hitler nämnde i samma mening i alla sina tal) . Efter kriget på de nya US-amerikanska och brittiska militär-baserna i Västtyskland fick de gamla fascisterna fritt gå omkring i sina gamla uniformer, göra Hitlerhälsning och mycket annat. Det finns dokumenterat men är naturligtvis något som kapitalistpropagandan= kapitalets media sorgfälligt undviker att informera om).

  Historierevisionism är något som kapitalist-drängarna har ensamrätt till (liksom produktionsmedlen, media och mycket, mycket mer). Dessutom är de segrarna i och med nedmonteringen av socialismen i öst. Kom då ihåg att de tillfälligt har vunnit ett klasskrig där de arbetande är förlorarna. Men inget ä för evigt, en dag är det arbetarna som skriver sin historia och den är sann, åtminstone för en överväldigande majoritet av jordens befolkning.

  Repetera ni kapitalismens lögner! De är så totalt utan huvud och enformiga att till och med en papegoja kunde göra det samma. Har ni inte märkt det? Ni skulle studera er själva!

 19. Vad som var bättre förr med DDR var att sjukvården var gratis, ingen var arbetslös,kvinnans rättigheter och jämlikhet var tillgodosedda, det fanns dagisplatser, lönerna var jämlika. Men STASI fick för stor makt och tog den. Tyvärr ser vi tendensen nu här i det kapitalististiska Sverige. SÄPO får allt fler befogenheter och rättigheter och skriker hela tiden efter mer.Ett över-övervakat samhälle är inte bra vare sig det är socialistiskt eller kapitalistiskt. Nu när kapitalismen nått DDR finns där samma problem som här, sjukvården är inte fri och för kostsam för de som mest behöver dem. Det är ont om dagisplatser vilket försvårar situationen för den arbetande mamman, särskilt de ensamstående. Kvinnolönerna är inte jämlika. Det finns gott om arbetslösa för vilka nu regeringen ytterligare försämrat situationen för genom nedmonteringar i våra trygghetssystem.Även om kakan inte är stor ska den fördelas rättvist så görs i ett socialistiskt samhälle i ett kapitalistiskt är det den starke som glufsar i sig först och mest. Där råder djungelns lag och många hamnar utanför samhället i kylan.Jag önskar ett socialistiskt Sverige utan SÄPO.

 20. ”Grejen är bara att kapitalisterna gör det de gör (nytta eller inte) enbart för att komma åt profiten. De producerar inte det som inte är ekonomiskt gångbart, även om det är samhällsnödvändigt.”

  Det är sant att de flesta kapitalister inte främst har några altruistiska motiv. Men vad är problemet? Så länge de producerar vad jag vill ha och är beredd att betala för blir båda parter glada. Jag kan verkligen inte förstå varför någon överhuvudtaget skulle ha några problem med det? Jag jobbar verkligen inte för att göra min chefs liv lyckligare, jag vill bara komma åt lönen.

  Om du nu vet om något samhällsnödvändigt som inte produceras varför ser inte du och dina kompisar till att detta behov fylls?

  Astrid; Du måste skämta. Lönerna var jämlika? Är det bättre att du och din granne har exakt samma lön, låt oss säga 10.000/mån än att du har 20.000 och din granne 25.000?

  ”Även om kakan inte är stor ska den fördelas rättvist”. Om du överhuvudtaget hade vetat någonting om ekonomi så hade du vetat att kakans storlek inte är statisk. Där företag och människor tillåts skapa välstånd är kakan oändligt mycket större.

 21. Loe.
  Du tycker alltså inte att det alls är illa att vi svenskar övervakas av myndigheterna men att det görs i ett annat land, detr är illa.
  Mattias.
  Du tror alltså att Västtyskland var ensamt om anslagen mot DDR. Västtyskland var bara en tacksam bricka i spelet för de västliga dirigenterna med USA i spetsen.
  Tobias Arvidsson.
  Du har inte alls fattat frågan om kapitalismen. En pitzabagare är en helt ärlig arbetare, långt ifrån en kapitalist. Han skapar ju något själv med sitt arbete. En kapitalist däremot vet inte vad arbete är, utan andra ska arbeta och skapa profit åt honom.
  Din beskrivning av nyliberalismen bevisar bara att du inte fattar vad det betyder. De är inte alls emot FRA-lagen som ju är en del av övervakningssamhället, däremot har de skapat dessa övervakningsinstrument.
  Artur
  Idioter är de som försvarar Berlinmuren, säger du. Vad är de som försvarar israelernas 8 meter höga betongmur på palestinskt område. Den hindrar palestinier att ens besöka sina grannar och skulle någon försöka så ..pang. Vilken syn har du på USA:s taggtrådsstängslet mot Mexiko, som inte kan passeras med livet i behåll. Offren kan räknas i tusental, men det intresserar inte Artur och andra likasinnade vilka anser att ni sitter med den fullständiga sanningen. Läs bl.a. vad Carl P.skriver om hur det är i Sverige.
  Ej kommunist
  Jag kan visst också ge exempel när intervjuer raderats för att fel uppfattning meddelats. Hänvisning bl.a. till Carl P:s kommentar 11 nov.
  Lars.
  Äntligen är fängelset borta, den fria världen firar, skriver du. Kanske det du, men de ofria i Palestina och Mexicogränsen har ingen anledning att fira, än så länge. Hoppas att de också blir fria en dag, om nu Lars bryr sig om dem.

  Till alla er. Ta och läs historia och grip inte saker och ting tagna ur luften och beskrivna de som sanningar.

  .

 22. John.

  När upphör pizzabagare att vara just en ”helt ärlig arbetare”? När han öppnar sin andra restaurang? Sin tredje?

  Om denna bagare behövde kapital för att öppna sin första restaurang, är den person som lånar ut pengar till bagaren en ond kapitalist, eller någon som gör det möjligt för bagaren att försörja sig och se till att du och jag kan avnjuta en god pizza?

  Det är sant att kapitalisterna inte gör samma sorts arbete som vanliga arbetare. Men vad begär du? Hur ska arbete mätas enligt dig? I svett? Kaloriförbränning? Det handlar inte så mycket om att jobba hårt som att skapa mervärde. Skapa välstånd. Detta har kapitalisterna möjlighet att göra i långt högre grad än vi vanliga arbetare.

  Sen får jag be dig att ge mig ett exempel på en enda nyliberal som är för den nya ”FRA-lagen”?

  Angående murarna vid Palestinas och Mexicos gränser; Murar är aldrig något bra. Nyliberal som jag är förespråkar jag öppna gränser och fri invandring. Min fru är för övrigt nyanländ invandrare från Mexico. Men dessa murar att skapade för att hålla ”oönskade” personer från att komma IN i Israel eller USA. Berlinmuren fanns för att hålla KVAR den egna befolkningen. Du ser inte någon skillnad på dessa två?

  För övrigt skadar USA bara sig självt genom att sätta upp murar. Utan de illegala mexikanska arbetarna hade den amerikanska ekonomin gått utför väldigt mycket fortare.

 23. Tobias Arvidsson

  En pitzabagare som får sin inkomst från försöljning av pitzorsjälv som han själv bakar, är väl en hederlig arbetare. En pitzabagare är en före detta pitzabagare i det ögonblick
  han inte har ett dyft med sina pitzor att göra, utan bara inhöstande av kapital som andra genom sina arbetsinsatser – för det mesta med låga löner – skapar åt honom.
  Att sitta och inhösta kapital skapar inte ett enda öre mervärde, utan det är hans bagare som genom framställning av pitzor skapar mervärdet. Det är inte ditt fel att du inte förstår det här, utan på den bristande utbildning på området som du, som så många andra, fått. Ett ex. Guldmalmen i underjorden har inget mervärde alls, så länge den är kvar orörd i undetjorden. Först när gruvarbetare, med sitt arbete, får upp guldet och förädlar det och guldet kommer till användning, har den fått mervärde.
  Kapitalisten skapar inget välstånd, utan det är hans arbetare som gör det, se föregående stycke. Det här lev en lång lektion. Fortsätt och läs kommunisternas blogg och hemsida så får du lära dig mycket mer av verkligheten som den är, inte som några önskar sig att den borde vara.
  Om murar. Du är fruktansvärt enögd. Berlinmure ser du som ett hinder för människor att komma ut. Syftet med den var att hindra sabotörer, infiltratörer, spioner, proffessionella samhällsomstörtare att komma in och ställa till kaos. Israelernas palestinamur hindrar verkligen palestinier att komma ut, till arbetsplatser, sina grannar och bekanta, till sina odlingar som i de flesta fall är deras enda levebröd o.s.v. Dessutom är muren byggt uteslutande på palestinskt område i syfte att förnedra palestinier så mycket som bara är möjligt. Till slut. Har du jämfört antalet offer vid Mexicotaggtråden med Berlinmuren. Visst är det skillnad Palestinamuren och Mexicostängslet är i högsta grad förnedringens barriärer..

 24. Jag vet ärligt inte om jag ska gråta eller skratta eller helt enkelt bara bli rädd…

  Svara bara gärna på dessa frågor:

  Om kapitalister nu är helt onödiga, varför existerar de överhuvudtaget?

  Varför skjöt östtyska soldater mot folk som försökte ta sig UT ur östberlin, om nu muren bara var där för att hålla folk utanför?

 25. Du kan göra vilket som lockar mest. I ett genomhederligt samhälle är kapitalister helt onödiga, för där äger folket själv landets tillgångar och resurser och behöver inga kapitalister. I ett kapitalistiskt samhälle existerar naturligtvis kapitalister, men de bedriver minsann ingen välgörenhet utan livnär sig på andras arbete och blir rika på det. De andra har inget annat val än att göda kapitalisten, därtill nödda och tvungna om de ska få mat för dagen.
  Varför östyska soldater sköt mot folk kan jag kanske förklara när du redogör vilka de var, vad de hade för sig, om de var brottslingar, spioner eller infiltratörer eller något annat.. Men du undviker att ens nämna Israels groteska mur på främmande territorium och ambitionen att utrota ett helt folk. Inte heller bryr du dig om USA:s minerade Mexicostängsel. Varför skjuter man folk vid båda dessa?

 26. De sköt mot vanliga människor. Män, kvinnor, barn och gamla som försökte ta sig UT för att söka ett bättre liv i den (relativt) fria världen.

  Att folk inte reagerar starkare mot folk som du är för mig ett mysterium. Du försvarar ondskan i dess renaste form.

  Jag har redan förklarat att jag inte tycker om murar, varhelst de än byggs. Behöver jag verkligen skriva detta i varje inlägg?

 27. Det är otroligt med vilken frenesi, tid och energi somliga ägnar sig åt en mur som inte finns.
  Du förklarar här mycket försiktigt på en rad att du inte tycker om murar men du har redan offrat 8 långa inlägg på en mur som inte finns. Hur vill du ha det ?. Det finns tre mycket obehagliba murar att beskriva vilka borde vara mer intressanta eftersom de är ännu existerande i högsta grad och till och med under uppbyggnad. Den israeliska muren på främmande territorium, det amerikanska taggtrådsstängslet mot Mexico och EU muren mot världen utanför och alla dessa kräver offer nästan dagligen.
  Hur kan det komma sig att människor i östra tyskland, längtar till baka till DDR tiden om det spionerades på dem, om de övervakades och besköts så som du beskrivit.
  Att de nu, trots löften om paradisisk tillvaro i ett förenat Tyskland, förnedras med 16 % lägre lön, sämre pensioner och A-kasse ersättningar och arbetslösheten mycket högre än i den västra delen är ett faktum. Exempel på propagandans seger över verkligheten.
  Våra skolbarn utsätts för en förödande hjärntvättning, med syfte att hindra dem från att kunna ta till sig uppfattningen om verkligheten som den är. Reaktionär propaganda, som kallas sanningar, vilka inte existerar i sinnevärlden prackas på våra barn (visades i TV hur illa folk behandlades i DDR ), allt i syfte att förhindra sanningen att nå fram. Det är ett beprövat bedövningsmedel för att förhindra människor att få en uppfattning av verklghetan som den är. Det berömda naziuttrycket ”upprepa en lögn tusen gångerså blir den sann”, passar perfekt in här.
  Med den oseriositet och undvikande av att ta upp, för skribenter, obehagliga verklighetsbaserade företeelser gör att jag inte mer offrar min tid åt denna meningslöshet.
  Mer orkar jag inte fortsätta med detta spektakel eftersom det inte går att få igång ett vettigt, verklighetsbaseratd meningsutbyte, utan bara återgivande av illvillig reaktionär propaganda. Detta var slutkommentar från mig.

 28. […]  Relaterat på bloggen: För 20 år sedan föll den antifascistiska skyddsvallen […]

 29. Nu är det dags att sätta P för kommentarerna. Ingen av de tidigare har lyckats få fram den adekvata anledningen till murens tillkomst. Nämligen, Walter Ulbricht visste vad folket ville och låste ute deras enda kontakt med den fria världen. I början var det fritt fram, och då kunde befolkningen byta åsikter och ideér. Västvärlden skulle inte få komma in.

 30. Lite senkommen kommentar till ämnet men när det gällde berlinmuren så var situationen väldigt komplicerad.
  Ingen ville ha en mur, varken öst eller väst, men båda sidor tyckte ändå att det var den bästa lösningen för stunden.
  Kennedy uttalade sig om muren så här: ”Det är ingen vacker lösning men det är förbannat mycket bättre än ett krig”.
  Muren behövdes för att få en viss avspänning i det kalla kriget och var en förutsättning för att både DDR och förbundsrepubliken skulle kunna utvecklas var för sig.
  Utan murens uppförande hade det inte varit långt till ett tredje världskrig. Det var ett väldigt oroligt läge i dom båda tyska staterna i 60-talets början.
  Allt var inte dåligt i DDR heller, många bra ideer fanns som också realiserades och man ville även succesivt ge folket större frihet, men pga några få bl.a. Honecker som gärna ville dra nytta av DDR för sin egen del och sola sig i glansen så blev många av ideerna aldrig verklighet. DDR hade kunnat bli något riktigt bra med tiden, det hade potential. Förbundsrepubliken var väl inte heller det paradis som det utmålades som, framför allt på 70-talet hade man stora problem med kriminalitet, droger, terrorism och arbetslöshet. DDR var vid samma tid betydligt lugnare och mindre turbulent.
  Efter återföreningen blev många f.d. östtyskar utfattiga och långtidsarbetslösa och i det återförenade kapitalistiska tyskland finns inte mycket av ett socialt skyddsnät, det är ännu sämre än vad vi har i Sverige.

Lämna en kommentar